Bouwen aan het Paradijs

Docu-serie vanaf half oktober wekelijks te zien op L1 TV.

Een documentaire serie over mensen in Noord-Limburg die geheel duurzaam en zelfvoorzienend willen leven van één hectare grond, op het gebied van wonen, water, voedsel en energie.

Limburgs regionale publieke omroep L1 gaat deze serie wekelijks uitzenden op zaterdag en zondag, te beginnen vanaf 17 oktober tot begin december.

Voor  L1 tv volgde Wiek Lenssen vier jaar lang het wel en wee van een groep idealisten, die hun droom willen realiseren door op de landgoederen van Stichting Phien in Venray en Horst a/d Maas voedselbossen aan te leggen, ecologische huisjes te bouwen en allerlei slimme oplossingen te bedenken om  ‘de voetafdruk op onze planeet niet groter te maken dan de hectare waarop men leeft.’

De tijden lijken meer dan rijp voor initiatieven als deze, maar toch is hun droom niet even snel en zonder problemen neer te zetten. Het experiment wordt bepaald niet met gejuich ontvangen door zowel de directe omgeving als de betrokken bestuurslagen.

In zes afleveringen toont ‘Bouwen Aan Het Paradijs’  het wel en wee van de niet aflatende strijd van de gedreven initiatiefnemers,  vader Peter en dochter Imke Slijpen uit Venlo en een bonte  verzameling ‘ecolonisten’ die met hen samen het landgoed opbouwen. Een strijd met de elementen, als men opeens af moet zien van  bestaande structuren en oplossingen moet zoeken tegen de extremen van de natuur. En een strijd tegen onbegrip en tegen de traagheid waarmee ambtelijke molens draaien op het Limburgse  platteland. Want dat platteland blijkt (nog) zeer sterk ingericht op de overheersende, overgeleverde norm: die van de grootschalige, intensieve landbouw.

Actuele problemen rond stikstof en CO2-uitstoot vormen een belangrijke motivatie voor de deelnemers. Deze kwesties geven immers aan dat onze huidige vorm van landbouw zich inmiddels op een doodlopend spoor bevindt.

Dat rechtvaardigt de vraag of idealen zoals die van Stichting Phien een ontvankelijk alternatief kunnen bieden voor ons platteland?

 

Aflevering 1  za 17 oktober om 14.00/ 18.00/ 21.00 uur en ma 19 okt 13.25 uur. Op za 17 okt zal aansluitend ook  de docu ‘Portretten uit de Peel’ worden vertoond om 16.00 uur

 

WEKELIJKS TE ZIEN OP L1 tv:        ‘BOUWEN AAN HET PARADIJS’