‘Ode aan de Peel’ zomerprogramma 2017

 

Een uniek avondvullend programma met de FILM ‘Portretten uit de Peel’ van regisseur Wiek Lenssen, met THEATER &  MUZIEK IN DE NATUUR..  live gebracht in het prachtige Peellandschap.

(voor meer info over dit bijzondere openlucht evenement en info over de actuele bioscoopvoorstellingen van ‘Portretten uit de Peel’, ga naar   www.odeaandepeel.nl )

Portretten uit de Peel 2

Stel u voor: bij het vallen van de lange zomeravond veranderde de uitgestrekte Peel in een decor… rondom een groot bioscoopscherm dat opgesteld stond in de vrije natuur. De Limburgse chansonnier Arno Adams  zette de tonen in van het lied ‘Heimwee noa de Piël’, En terwijl het avondlicht langzaam uitdoofde, en geheimzinnige mythische Peelwezens voorbijtrokken in het verhalend theater van Frans van de Pas,  nam de film ‘Portretten uit de Peel’ van regisseur Wiek Lenssen het verhaal van de Peel over…

Ode-aan-de-Peel-bij-Philomenahoeve-Nederweert-Eind-26

Zomer 2017 was dé tijd voor een bijzonder cultureel programma in Noord-Limburg en Brabant. Een programma met combinatie van muziek, theater en film, dat speciaal is opgezet rond de schitterende bioscoopfilm ‘Portretten uit de Peel’, van de Noord-limburgse cineast Wiek Lenssen. Voor deze film kon de regisseur, dankzij de steun van het Mediafonds voor Bijzondere Culturele Mediaproducties , een jaar lang de Venlose meester-fotograaf Jacques Peeters volgen bij zijn huidige werkzaamheden voor Stichting Het Limburgs Landschap. Deze film werd bekroond op het Limburgs Film Festival 2017  in de categorie Beste Lange Film.

Nederweert 16 aug  2 (1 van 1) Nederweert 16 aug  (1 van 1)  ‘Portretten uit de Peel’ : we volgen de hoofdpersoon door de seizoenen aan het werk in het macabere, steeds wisselende landschap van de Peel. Jacques Peeters, wereldberoemd in Noord-Limburg, was dertig jaar lang werkzaam als vaste staffotograaf van ‘De Limburger’ en bouwde in zijn jaren bij de krant op geheel eigen wijze een schitterend foto-archief op van het dagelijkse leven en de Limburgse cultuur. Hij koestert zijn herinneringen aan de Peel van vroeger. Vooral in de Peelregio trof hij nog veel ‘paradijsvogels’ aan, mensen die nog een vrij eenvoudig leven leidden.  ‘Mensen van voor de oorlog’ , was een gevleugelde uitdrukking uit die tijd.

Met  die unieke foto’s gaat de filmmaker, zelf afkomstig uit deze regio, op zoek naar de mensen die deze oude meester zo mooi en oprecht vastlegde. Of hij zoekt naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten, in een visueel zeer poëtische, gedragen film.

Het bijzondere camerawerk, met inzet van zeer speciale panoramalenzen, noopt bijna onontkoombaar tot een bijzondere kijkervaring op het grote witte bioscoopdoek.  Maar dan ook het liefst… een kijkervaring buiten, onder de blote hemel,  in de vrije natuur …

Horst 22 aug 3

 

 

Geef een antwoord