Tv-serie: ‘Bouwen aan het Paradijs’

Docu-serie vanaf half januari 2021 wekelijks te zien bij omroep MAX /  NPO2.

Een documentaire serie over mensen in Noord-Limburg die geheel duurzaam en zelfvoorzienend willen leven van één hectare grond, op het gebied van wonen, water, voedsel en energie.

            BOUWEN AAN HET PARADIJS                                 

Omroep MAX zond de serie in 2021 wekelijks uit op NPO2 , donderdags van 18.20 uur tot 18.50  uur, vanaf 14 januari tot half februari.

Wiek Lenssen volgde vier jaar lang het wel en wee van een groep idealisten, die hun droom willen realiseren door op de landgoederen van Stichting Phien in Noord-Limburg voedselbossen aan te leggen, ecologische huisjes te bouwen en allerlei slimme oplossingen te bedenken om  ‘de voetafdruk op onze planeet niet groter te maken dan de hectare waarop men leeft.’

 

Aflevering 1 van ‘Bouwen Aan Het Paradijs’

 

Over de serie ‘Bouwen Aan Het Paradijs’:

De tijden lijken meer dan rijp voor initiatieven als van Stichting Phien, maar toch is deze droom niet even snel en zonder problemen neer te zetten. Het experiment wordt bepaald niet met gejuich ontvangen door zowel de directe omgeving als de betrokken bestuurslagen.

In zes afleveringen toont ‘Bouwen Aan Het Paradijs’  het wel en wee van de niet aflatende strijd van de gedreven initiatiefnemers,  vader Peter en dochter Imke Slijpen en een bonte  verzameling ‘ecolonisten’ die met hen samen het landgoed opbouwen. Een strijd met de elementen, als men opeens af moet zien van  bestaande structuren en oplossingen moet zoeken tegen de extremen van de natuur. En een strijd tegen onbegrip en tegen de traagheid waarmee ambtelijke molens draaien op het Limburgse  platteland. Want dat platteland blijkt (nog) zeer sterk ingericht op de overheersende, overgeleverde norm: die van de grootschalige, intensieve landbouw.

Actuele problemen rond stikstof en CO2-uitstoot vormen een belangrijke motivatie voor de deelnemers. Deze kwesties geven immers aan dat de huidige vorm van landbouw in Nederland zich inmiddels op een doodlopend spoor bevindt.

Dat rechtvaardigt de vraag of idealen zoals die van Stichting Phien een ontvankelijk alternatief kunnen bieden voor ons platteland?

De serie werd eerder uitgezonden bij L1 TV.

Omroep MAX/  NPO 2 , zes afleveringen, wekelijks van 18.20- 18.50 uur

Aflevering 1  do  14 januari/ afl 2  do 21 januari/ afl 3 donderdag 28 januari/ afl 4  do 4 februari, afl 5 do 18 februari, afl 6 do 25 februari

 

JAN/FEB 2021

WEKELIJKS TE ZIEN OP NPO 2:        ‘BOUWEN AAN HET PARADIJS’